Spanje is veel meer dan zon, tapas en flamenco. In dit artikel lees je verrassende en concrete weetjes over Spanje die écht onderbouwd zijn.
Je ontdekt cijfers over inwoners, hoogtepunten, culturele kenmerken en geografische extremen.
Spanje telt in 2025 ruim 48,5 miljoen inwoners
Volgens de Spaanse nationale statistiekdienst (INE) heeft Spanje in 2025 een bevolkingsaantal van circa 48,5 miljoen mensen. De meeste inwoners wonen in Madrid, Catalonië en Andalusië.
De grootste stad is Madrid, met ruim 3,3 miljoen inwoners binnen de stadsgrenzen.
Het hoogste punt van Spanje ligt op 3.718 meter
De Pico del Teide op het eiland Tenerife is de hoogste berg van Spanje. De slapende vulkaan ligt in Nationaal Park El Teide en heeft een hoogte van 3.718 meter boven zeeniveau. Daarmee is het ook het hoogste punt van alle eilanden in de Atlantische Oceaan.
Spanje heeft 17 autonome regio’s en 2 autonome steden
Spanje is bestuurlijk verdeeld in 17 autonome regio’s, zoals Catalonië, Andalusië en Baskenland. Daarnaast zijn er 2 autonome steden: Ceuta en Melilla, beide gelegen op het Afrikaanse continent. Elke regio heeft een eigen regering en parlement.
Spanje heeft het grootste wijnareaal ter wereld
Spanje heeft met meer dan 950.000 hectare wijngaarden het grootste wijnareaal ter wereld. Bekende wijnregio’s zijn La Rioja, Ribera del Duero en Priorat. Jaarlijks produceert Spanje gemiddeld zo’n 37 miljoen hectoliter wijn, waarmee het tot de top 3 van wijnproducenten behoort.
In Spanje worden jaarlijks meer dan 80 miljoen toeristen verwelkomd
In 2024 bezochten meer dan 85 miljoen buitenlandse toeristen Spanje, waarmee het wereldwijd tot de top 3 van populairste reisbestemmingen behoort. De meeste bezoekers komen uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.
Het langste strand van Spanje is 28 kilometer lang
Het langste strand van Spanje is Playa de Castilla in de provincie Huelva (Andalusië). Het strand is 28 kilometer lang en ligt binnen het Nationaal Park Doñana. Het gebied is beschermd en grotendeels onbebouwd.
Spanje telt meer dan 47 luchthavens
In 2025 heeft Spanje meer dan 47 commerciële luchthavens, verspreid over het vasteland en de eilanden. De drukste luchthaven is Madrid-Barajas Adolfo Suárez, gevolgd door Barcelona-El Prat en Palma de Mallorca.
Spanje kent vier officiële talen
Naast Spaans (Castiliaans) zijn er drie andere officiële talen in delen van het land:
- Catalaans in Catalonië
- Baskisch in Baskenland
- Galicisch in Galicië
In sommige regio’s zijn allebei de talen verplicht op scholen en in overheidscommunicatie.
Spanje heeft het grootste olijfolie-exportvolume ter wereld
Spanje produceert jaarlijks meer dan 1,3 miljoen ton olijfolie, waarvan het grootste deel wordt geëxporteerd. Andalusië is de belangrijkste regio voor olijventeelt, met ruim 260 miljoen olijfbomen verspreid over de regio.
De langste rivier van Spanje is de Ebro
De rivier de Ebro is 910 kilometer lang, waarvan 565 kilometer binnen Spanje ligt. Ze stroomt van Cantabrië via Zaragoza naar de Middellandse Zee. De rivier is cruciaal voor irrigatie in het droge binnenland.
Het oudste restaurant ter wereld staat in Madrid
Restaurante Sobrino de Botín, geopend in 1725, staat in het Guinness Book of Records als het oudste continu geopende restaurant ter wereld. Het restaurant bevindt zich aan Calle Cuchilleros 17, vlak bij Plaza Mayor.
Spanje telt meer dan 15 nationale parken
In totaal zijn er 16 nationale parken in Spanje, verspreid over het vasteland en de eilanden. Bekende voorbeelden zijn Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën en Parque Nacional de Garajonay op La Gomera.
Spanje heeft meer dan 8.100 gemeenten
Volgens de Spaanse overheid zijn er in 2025 meer dan 8.100 gemeenten. Veel van die gemeenten zijn klein: ongeveer 60% heeft minder dan 1.000 inwoners. De grootste gemeente qua oppervlakte is Cáceres, met 1.750 km².
Spanje heeft drie actieve vulkanen
Er zijn momenteel drie actieve vulkanen in Spanje, allemaal op de Canarische Eilanden:
- Teide (Tenerife)
- Teneguía (La Palma)
- Cumbre Vieja (La Palma – recent uitgebarsten in 2021)
Spanje heeft meer dan 48 UNESCO Werelderfgoedlocaties
In 2025 telt Spanje 49 UNESCO Werelderfgoedlocaties, waaronder het Alhambra in Granada, de Sagrada Familia in Barcelona en het oude centrum van Toledo. Daarmee staat Spanje wereldwijd op de derde plaats, na Italië en China.